10 May 2009

soal selidik buli


ops dik...boleh bkenalan ,,,hahahahaha...




tapi before that... kene jmpa mak saya dulu klau nak bkenalan..hahahaha..
(soal jawab mengenai kegiatan buli yang berlaku di sekolah)


dik..akak nak pesan nie...
jgan main mercun tau mase raya..
heheheehe...
(berkongsi cerita mengfenai penglibatan dalam gejala buli yang berlaku di sekolah)



kenangan bersama seketika di kawasan SMK Methodist untuk menemubual pelajar-pelajar...



08 May 2009

memori + teman




gambar ini diabadikan ketika di dalam aktiviti Pengurusan koko di UPSI. kami telah diberikan kumpulan masing-masing dan pertandingan yang dilaksanakan ialah bertemakan kitar semula. semasa pertandingan, kami sekumpulan telah sepakat untuk mereka sebuah kapal layar dengan menggunakan barang-barang yang telah disediakan oleh pihak penganjur. alhamdulillah, hasil berkat usaha dan kerjasama kumpulan, kami telah memperolehi tempat johan bagi pertandingan tersebut.

gambar ini telah dirakam sempena merasmikan pelaksanaan blog bagi kursus Wacana Bahasa Melayu. alhamdulillah, saya sebagai bendahari bagi projek berasa berpuas hati atas kerjasama ahli-ahli kumpulan.
gamabar dirakam ketika majlis PIBG di Sek. Men. Khir Johari, Tg Malim. kami berempat menerima anugerah pelajar STPM 2007. berkat dari ibubapa, guru dan juga teman seperjuangan, kami memperoleh keputusan yang membanggakan.terima kasih semuanya...


bersama rakan sekolah tidak pernah dilupakan. ketika ini kami baru sahaja selesai hari sukan di Sek Men Methodist pada tahun 2005. dari kanan vicknes, praven dan saya.



dari kanan: alin, nor, idrus, faizul, saya dan mahera.





gambar ini dirakam ketika kami sedang berehat dari pertandingan kawad kaki pada tahun 2005. dari kanan: alin, nor, faizul, izaty, dayah dan acap.





gamabar ini dirakam pada tahun 2003 di Sek Men tunku Puan Habsah. ketika ini kami telah berkhemah di sek sendiri. perkhemahan ini dijalankan untuk ahli-ahli Kelab Pembimbing Rakan Sebaya(PRS). saya juga antara ahli yang terlibat dalam aktiviti ini. guru yang mengajurkan ialah Puan Zarinah Bt Ishak selaku guru kaunseling dan juga merupakan ibu saya.





inilah uniform PRS yang teguh dengan warna hijau. gamabar ini dirakam pada tahun 2002 ketika kami terlibat untuk membantu program yang dilaksanakan oleh pihak sekolah. peranan kami sebagai PRS amat penting kerana setiap program yang dianjurkan oleh pihak sek, kami akan bersama turun padang bagi membantu guru. kejayaan kami di sek telah membuka gabenor pulau pinang dan beliau telah menjemput kami untuk membantu dalam majlis hari raya yang dijalankan. penglibatan kami dalam kelab ini telah memberi pengetahuan luas mengenai dunia luar.







gambar ini dirakam ketika saya memasuki pertandingan sajak anti dadah pada tahun 2002. rakan-rakan saya banyak membantu menaikkan semangat kerana inilah permulaan saya terlibat dalam bidang sajak.saya hanya mendapat saguhati namun ia tidak mematahkan semangat untuk mencuba lagi.dari kanan: azra, saya dan farah.








gambar ini adalah ketika kami berada di majlis hujung tahun iaitu pada tahun 2005. majlis ini diadakan untuk kami yang akan meninggalkan sekolah tercinta.dari belakang sebelah kanan: farah, saya dan syazana. dari depan sebelah kanan: aiman, arafat(arwah),firdaus, rafiq dan fitri.










inilah cikgu yang kami suka sangat. beliau bernama puan Hani yang juga merupakan guru matematik dan juga selaku guru kelas kami. gambar ini dirakam pada tahun 2005 iaitu ketika kami memohon maaf dari guru-guru untuk mendapat restu sebelum menghadapi SPM.

































































pop art + rujukanku




DEFINISI POP ART

Perkataan “Pop Art” itu sendiri telah mengambarkan sesuatu yang baru dan moden. istilah “pop” merujuk kepada takrifan yang diberi oleh Alloway sebagai:
Popular mass culture and vernacular imagery of the comtemporary urban environment…pop Culture is manifest in our everyday experience through photography, movies, billboard, comodoty, packaging, commercials and visuals…we hardly notice them though we absorb them totally.

Seni Pop secara luasnya ditafsirkan sebagai reaksi kepada idea-idea dominan gaya lukisan abstrak dan sebagai perkembangan kepadanya. Seni pop menggunakan imej popular untuk menentang kebudayaan kumpulan elit dalam seni, menekankan elemen-elemen yang tidak menarik atau pertunjukkan seni yang tidak bernilai dalam sebarang kebudayaan. Ianya juga ditakrifkan oleh artis untuk mempersembahkan teknik-teknik yang mengurangkan kepentingan ekspresif tangan artis.

Kebanyakkan Pop Art dipertimbangkan secara akademik sebagai organisasi luar biasa dengan menggunakan latihan yang selalunya sukar untuk difahami. Pop Art dan pengurangannya dipertimbangkan untuk menjadi pergerakan seni moden yang terakhir dan mendahului kepada seni postmodern.

Walaupun ianya ditandakan sebagai menajamkan seni kerja mengecat dan gambaran, namun Pop Art juga merupakan tindak balas kepada gaya lukisan abstrak. Walaubagaimanapun, ianya merupakan penyambungan kepada aspek-aspek tertentu gaya lukisan abstrak seperti kepercayaan kebolehan untuk seni terutamanya bagi kerja seni yang berskala besar.
Pop Art juga adalah sambungan dan penolakan Dadaisme. Pop Art dan Dadaisme telah menerokai kebanyakan subjek yang sama, Pop Art telah menggantikan perkara yang bersifat sindiran dan memusnahkan pergerakan Dadaisme dengan pengesahan kebudayaan artifak yang terpisah.


SEJARAH POP ART

Zaman Pop Art telah muncul pada pertengahan tahun 50-an di Britain dan Amerika Syarikat. Aliran ini dipelopori oleh Lawrence Alloway. Beliau menubuhkan kumpulan “The Independent” kerana bertujuan mencari idea dan menuju kearah dunia baru seni lukis melalui kekaguman terhadap simbol dan makna iklan, komik dan filem Amerika Syarikat.

Pada masa kemunculan zaman Pop Art ini, banyak kalangan yang beranggapan bahawa karya pop adalah karya yang tidak mempunyai nilai estetik dan hanya sebuah karya yang diciptakan untuk kesenangan belaka. Tapi disamping itu juga, banyak pula orang yang beranggapan bahawa karya pop adalah sebuah karya yang tercipta dari kebebasan berekspresi dan membuktikan bahawa tiadanya diskriminasi di dalam bidang seni. Malahan ada yang beranggapan bahawa dengan adanya karya pop, masyarakat diajak untuk lebih objektif dalam melihat sesebuah karya dan pada masa itu banyak orang yang beranggapan bahawa ada dominasi seniman abstrak ekspresionisme dari Eropah dan Amerika.

Robert Rauschenberg dan Jasper Johns dianggap sebagai pelukis Pop Art yang pertama. Pelukis Pop Art England yang pertama ialah Richard Hamilton, David Hockney, Peter Blake dan Allen Jones. Manakala bagi pelukis Pop Art Malaysia yang pertama terdiri daripada Ismail Zain, Redza Piyadasa dan Ahmad Shukri Mohamad.

Aliran ini membentuk sistem formal dalam seni halus yang menjurus kepada promosi produk. Objek yang popular akan menjadi subjek yang utama dalam aliran ini. Pop art juga berkisarkan kepada hasil kebudayaan yang popular yang bersifat komersial dan materialistik. Pop Art juga dianggap sebagai reaksi kepada Abstrak Ekspresionisme apabila menggunakan imej bergambar serta teknik-teknik “hard-edge” dan fotografi.

Pop Art memihak kepada seni yang dianggap rendah berdasarkan imej-imej kartun, komik, imej, iklan, potret bintang filem, dan lain-lain. Individu yang popular dan watak-watak dalam komik menjadi subjek yang ingin ditonjolkan. Penerokaan teknik baru seperti penggunaan teknik cetakan saring sutera diaplikasikan dalam penghasilan karya. Seni ini juga dianggap sebagai seni zaman kepelbagaian gaya atau dikenali sebagai pluralisme of style.

Pop Art di dalam bidang rekaan berlangsung sekitar pertengahan 60-an hingga tahun 1970. Gaya rekaan diperkenalkan dalam Pop Art kerana terdapat uasaha bagi mengangkat kembali unsure-unsur tradisional Amerika Syarikat sperti teknik pewarnaan blok dan outline pada komik. Selain itu, kesan dari budaya Pop Art muncul pula kegemaran akan poster sebagai media ekspresi daripada gerakan-gerakan social seperti gerakan pembela hak wanita.



Ciri-ciri Pop Art

Perkara yang popular akan menjadi ikon untuk menghasilkan krya Pop Art. Pop art biasanya menggunakan imej-imej daripada gambar. Imej dalam aliran tersebut biasanya dihasilkan dengan ciri-ciri humor dan juga kritikan. Karya Pop Art biasanya dilukis berdasarkan sesuatu keadaan dalam kehidupan kita seperti komik, kartun, dan juga iklan.

Boleh dikatakan Pop Art ini adalah mudah dan disebabkan teknik inilah terdapat beberapa pendapat yang menyatakan Pop Art ini tidak mempunyai nilai estetik yang bagus dan tidak dinamakan seni. Bagi penghasilan karya pula ,seniman seni pop suka menggunakan teknik-teknik yang mudah dan cepat seperti hard-edge. Penggunaan warna agak mudah berbanding dengan karya realistik. Teknik yang paling penting dalam penghasilan karya seni pop ialah penggunaan warna , seni pop lebih kepada warna yang lebih ceria, menyerlah dan penggunaan warna yang terang pada permukaan ruang yang berbidang besar. Apa yang kita perhatikan, zaman Pop Art menggunakan warna yang asas untuk dicalit ke atas karya.

Di samping itu,seniman Pop Art lebih suka menggunakan garisan tebal dalam penghasilan karya mereka. Bermakna Pop Art tidak mempunyai keperincian dan sapuan warna yang rata. Selain itu, Perkembangan teknologi pencetakan adalah semaju dengan apa yang kita ada sekarang. Oleh itu,sudah tentu seni pop akan berkembang dengan lebih maju lagi. Karya Pop Art yang popular adalah imej yang dilukis yang terkenal pada ketika itu.



Andy Warhol
Tokoh ini adalah artis kelahiran Amerika iaitu sekitar 1928-2987. Andy Warhol dilahirkan pada 6 Ogos 1928, di Bandar industry Pittsburgh, Pennsylvania. Beliau juga menggunakan banyak imej popular yang terdapat dalam media massa untuk dicalitkan pada kanvasnya. Beliau banyak mengambil imej dari seni reka komersial dan pengiklanan masa sebagai subjek karyanya.

Antara karya yang popular ialah “Marilyn Diptych” yang menggunakan imej foto yang popular iaitu pelakon Marilyn Monroe sebagai imej lukisannya. Andy Warhol terkenal dalam penerokaan seni pop, pengeluaran imej massa tentang pengeluaran objek. Hasil paling terkenalnya terpapar dalam tin sup Campbell. Warhol berjaya menukarkan imej yang dicat dengan tangan atau skrin lembut , gambar yang berbingkai dan bergantung di galeri kepada seni kiasan. Warhol telah mengkaji dalam media seperti filem, ukiran, lukisan, skrin lembut tetapi hasil terbaiknya adalah ciptaan sendiri seperti selebriti antarabangsa dan ikon seni kebudayaan.

Walaupun Andy Warhol bukanlah seniman pertama yang mengadaptasi iklan menjadi sebuah seni sehingga sekarang tetapi beliau dianggap sebagai seniman pop art yang terbaik. Dengan karyanya, “200 Campbell’s Soup Cans” (1962) dan “Marilyn Monroe Diptych” (1962), Warhol mencuba mengangkat reproduksi mekanis daripada status seni murni. yang merepetisi foto wajah-wajah artis Hollywood seperti Marilyn Monroe atau Elvis Presley dengan silk screen dan menggunakan warna-warna komplementer. Hasilnya wajah-wajah artis tersebut muncul dengan warna-warna yang unik dan berbeda dari aslinya. Karya-karya seperti ini biasanya diproduksi untuk cover-cover album atau poster pertunjukan musik, meski kemudian berkembang untuk poster-poster sosial sampai poster komersil. Pada masa itu ,budaya pop art pada dasarnya adalah sebuah penentangan dari budaya moden yang cenderung statis dan berdesain jangka panjang. Sangatlah aneh jika sebuah desain yang digunakan untuk sebuah produk jangka pendek harus memiliki nilai estetik yang berlaku selamanya. Menurut orang-orang yang menentang budaya modern, estetika barang-barang yang bersifat konsumptif harus berangkat dari budaya popular dan berdasarkan gaya yang mudah dikenal dan dinikmati masyarakat umum. Misalnya, desain mobil harus menampilkan unsur-unsur dekoratif yang kokoh sehingga menimbulkan kesan kuat bagi orang-orang yang melihatnya
.





RUJUKAN
Lucy R.Lippard. (1970),Pop Art ,Third Edition,Singapore ,C.S.Graphics
http://www.indomp3z.us/showthread.php?t=25429
http://venusofwillendorftd1.wordpress.com/2008/03/26/pop-art/
http://yoghenry.blogspot.com/search/label/http%3A%2F%2Fwww.artcyclopedia.com%2Fhistory%2Fpop.html
http://yoghenry.blogspot.com/search/label/http%3A%2F%2Fwww.ibike.org%2Flibrary%2Fhistory-timeline.htm





inspirasi tradisi..

Pameran Batik 2009



inspirasi tradisi



14 April 2009










inilah karya yang ku hasilkan....



karya ini bertemakan kain sarong tradisional dari kelas studio batik..



fuh..susah jugak nak menghasilkannya sebab memang tiada pengalaman mencanting sebelum nie..



dengan tunjuk ajar dari dr. harozila(pensyarah studio batik), akhirnya kepayahan itu dapat diatasi...thanx Dr.!!



karya ini merupakan projek final kami..












sebelum kami menghasilkan projek akhir, kami perlu membuat eksperimen dengan mengkaji tentang teknik-teknik batik..



macam-macam teknik yang ada, antaranya teknik lipatan, teknik garam, teknik gula, teknik mencanting, teknik ikat celup, teknik berus dan teknik konvensional..



hasil kepayahan tak cukup tidur malam hampir sebulan untuk memperbaiki folio batik...
akhirnya dengan kepayahan itu berbaloi apabila folio batik ini di pilih untuk dipamerkan di pameran batik kami anjurkan pada 14 april 2009.
alhamdulillah....








inilah aksi-aksi ketika menerangkan mengenai karya ku...tak silap aku beliau merupakan guru di salah satu sekolah di selangor..
semasa karya aku dipamerkan di galeri seni(upsi),, kami yang terpilih untuk dipamerkan supaya menerangkan kepada pengunjung yang datang ke pameran tersebut...
kira dianggap sebagai assisment jugak lah..



nilah kawan rapat ku..
ikin namanyer..bukan ikin mawi ek..
hehehe..



hehehehe..kamera tu...cepat senyum..



ni karya roomate ku(dina)...
same2 terpilih untuk pameran...


kawan-kawan ku (dari kiri ct haminah,aku, ikin, anis dan dina)
terima kasih kerana banyak memberi idea dan kritikan yang membina untuk penghasilan karya aku..
thanx a lot friend!!!


sebelum perasmian pameran..
kita relax dulu ek..