27 September 2009

Peta minda



Pengenalan
"Mind Map" atau Peta minda adalah alat untuk membantu anda berfikir dan belajar. Peta Minda yang telah dibangunkan oleh Tony Buzan adalah kaedah yang berkesan untuk membuat nota dan berguna untuk menjanakan ide dengan perkaitan. Untuk membina satu peta minda, seseorang haruslah bermula di tengah mukasurat yang menjadi tajuk utamanya. Kemudian ia bercambah keluar ke semua arah menghasilkan struktur yang tumbuh dan tersusun mengandungi kata kunci (keywords) dan rajah kunci (key images).




Ciri-ciri utamanya ialah:
* Organisasi
* Kata kunci
* Perkaitan
* Penggabungan
* Ingatan visual - Huruf kata kunci, penggunaan warna, simbol, ikon, anak panah
* Keterserlahan - setiap peta minda memerlukan satu ide atau tajuk di tengah-tengah
Membina Peta Minda
* Gunakan hanya kata kunci atau gambarajah.
* Mulakan dari bahagian tengah mukasurat dan keluar ke semua arah.
* Jelaskan bahagian tengah dengan imej visual yang mantap yang mewakili tema umum peta tersebut.
* Buatkan cabangan dan cabangan kecil idea utama.
* Letakkan kanta kunci pada cabangan untuk memperkuat struktur notanya.
* Elakan tulisan sambung supaya mudah dibaca dan diingati. Tulisan huruf kecil lebih mudah diingati dari huruf besar.
*Gunakan warna untuk mewakili thema, perkaitan dan menyerlahkannya.
*Apa saja yang nyata terserlah akan berada dalam minda anda.
* Gunakan anak panak, ikon atau alat visual lain untuk menunjukkan perkaitan antara ide.
* Jangan terhenti pada satu ide. Mulakan ide baru dengan membina cabangan baru.
* Letakkan ide yang muncul tanpa berhenti untuk berfikir.
* Tekun dan sabar. Dapatkan keseronokan dan kepuasan.

design ukiran kayu...



design kayu dihasilkan setelah bertungkus lumus mendapat reka letak yang sesuai....saya akui pembelajaran ukiran kayu agak susah dan perlu mengambil masa untuk melatih diri agar mahir dengan ukiran kayu...insyallah final project dapat disiapkan dengan jayanya,....doakan yer...




25 September 2009

RAYA 2009



bersama adik ku...




duit raya?
happy family...gaya yang sentiasa bebas,,hohoho..












cousin ku...semua kecil lagi..muka semua agak poyo jer..nape yer?










tiga beradik berdiri di tangga...xsabar untuk beraya lah tue..sampai tak tunggu orang..

















haha..gaya yang tidak disengajakan....tengok sajelah tangan mereka...seiramakan..








beraya di rumah cik timah...asyik bergambar jer family nie..ish2...











lihat! memori tidak boleh dilupa...siap ada kerusi extra lagi dalam van...hahaha







with my cousin...mohd Faris..



























mari makan ...apa tunggu lagi..hidangan dah ada didepan mata...




aksi untuk pergi beraya...
















see..masak lemang ala baru..hohoho..idea my mom...



para penumpang sila duduk dengan selamat yer...( on da way beraya)






kesabaran untuk sampai ke destinasi tujuan...berayo la!!!





gelagat my auntie...merah gitu..

11 September 2009

MEMORI RAYA 2007





kenangan bersama arwah tok sofia.....kat umahnya tahun akhir kami melawatnya..alfatihah..





sepupu2 ku yang masa itu agak kebosanan dan pakcik suhaimi bagi ceramah kat dorang..baru senyap..ahaha..












senyum sampai ke telinga..tutup mulut tue faris..gigi tue..






gaya2 cousin yang ntah apa2...but still cute right?