Ikan Belah Belakang
~Assalamualaikum~
Yeaayyy...
tahun 2013 ni rasanya adalah tahun untuk belajar memasak nampaknya...
hahahha...
apa boleh buat...
mencuba menjadi suri rumah dengan kepakaran memasak...
kuikuikui...
dulu tak suka sangat nak memasak...
sekarang bila dah mula memasak rasa nak masak..
apakah ini semua..
janganlah badan ku menaik yer..
huhuhu...
ok2...
hari ini ika belajar memasak resepi Ikan Belah Belakang...
mari-mari..
Bahan A (dikisar) :
1. bawang besar (6 biji)
2. cabai besar (4 biji)
Bahan B:
1. Ikan Cencaru (3 ekor)
2. Air asam
3. Garam
4. Kicap masin
Cara-cara Membuat:
1. kisarkan bawang dan cabai berasingan...
2. ikan cencaru yang dibelah diletakkan sedikit cabai dan bawang yang dikisar tadi..
(pastikan cabai lebih dari bawang yer...)
3. kemudiaan goreng ikan tersebut...(haruslah betul2 garing yer)
4. tumis bahan yang dikisar tadi....(guna minyak yang mengoreng ikan tadi..)
5. tumis hingga betul2 kering..
6. letak garam (sikit jer), air asam dan kicap masin...
7. masukkan ikan yang telah digoreng tadi bersama bahan yang ditumis tadi..
siiiaaaaappppp...
weeee...
ok tata tutu titi...
~assalamualaikum~
Comments