PACERI NENAS
~Assalamualaikum~
yeaay...
hari ini pencapaian prestasi memasak semakin maju..
hahahhaa...
seronok-seronok..
hari ini chef zulaikha masak Paceri Nenas..
hahaa..
xpernah membuatnya namun itu satu cabaran..
tunjuk ajar dari makcik ika...chef Zaleha Ishak..
weeee...
mari memasak..
BAHAN:
1. rempah (3 sudu besar)
2. bawang putih (3 ulas)
3. bawang kecil (6/7 ulas)
4. halia
5. kulit kayu manis
6. bunga cengkih
7. jintan manis (1sudu kecil)
8. kerisik (2 sudu besar)
9. santan (1 senduk)
10. gula merah
11. gula putih
12. bawang besar
13. garam
14. air asam
CARA-CARA MEMASAK:
1. hiris bawang kecil, halia, bawang putih...
2. tumiskan bawang, halia, bawang putih...
9. santan (1 senduk)
10. gula merah
11. gula putih
12. bawang besar
13. garam
14. air asam
CARA-CARA MEMASAK:
1. hiris bawang kecil, halia, bawang putih...
2. tumiskan bawang, halia, bawang putih...
3. letakkan bunga cengkih kulit kayu manis
4. letak rempah n jintan (bancuh dengan air sebelum masuk dalam kuali ..takut hangit..)
5. biar kering sikit kemudian letak air..
6. letakkan garam secukup rasa..
7. letak bawang besar (potong memanjang)
6. letakkan garam secukup rasa..
7. letak bawang besar (potong memanjang)
8. letak kerisik...
9. letak gula merah + gula putih
10. letak nenas....
11. letak santan (1 senduk)
12. biar pecah minyak..
siap..
weeee....
akhirnya menjadi juga kan..
hehehehe...
12. biar pecah minyak..
siap..
weeee....
akhirnya menjadi juga kan..
hehehehe...
Comments