PACERI TERUNG


Bahan-bahan:
3 sudu rempah kari
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang kecil
halia
kulit kayu manis
1 sudu serbuk jintan manis
bunga cengkih
2 sudu kerisik
1 senduk santan
gula merah
bawang besar
garam 
air asam

Arahan:
1. hiris bawang kecil, halia, bawang putih
2. tumis bahan dihiris bersama kulit kayu manis dan bunga cengkih
3. rempah kari dan serbuk jintan di bancuh dengan air 
4. letakkan bancuhan rempah kari dan jintan ke dalam bahan tumis
5. biar pecah minyak
6. hiris bawang besar
7. letakkan bawang besar dan kerisik, gula merah
8. letakkan santan 
9. letakkan garam
10. letakkan terung (boleh gorengkan dahulu)
11. siap


Comments

Popular posts from this blog

pop art + rujukanku

MOTIF UKIRAN KAYU: BUNGA CEMPAKA PUTIH

Peta minda (STUDIO SENI)