PARPU TELUR


Bahan-bahan A:
Kacang parpu (rendam semalaman)
4 biji telur
2 Ulas Bawang besar
2 biji cabai merah
halia (titik)
bawang putih (titik)
ubi
tomato
serbuk kunyit
2 sudu serbuk jintan manis
santan

Bahan-bahan B:
5 ulas bawang kecil
2 cili kering
daun kari


Arahan: 
1. kisar bawang besar dan cabai merah
2. rebuskan kacang, bahan yang dikisar, halia, bawang putih
3. masukan ubi dan tomato
4. masukkan serbuk kunyit dan serbuk jintan
5. biarkan ubi empuk
6. masukkan telur
7. masukkan santan
8. kuali baru untuk tumis darat
9. masukkan minyak
10. masukkan bahan b 
11. masukkan bahan b ke dalam kuah parpu
12. siap




Comments

Popular posts from this blog

pop art + rujukanku

MOTIF UKIRAN KAYU: BUNGA CEMPAKA PUTIH

Peta minda (STUDIO SENI)